HOME SOSIAL BUDAYA INTERNASIONAL

  • Minggu, 6 Agustus 2023

SatuPena Sumbar Melawat Ke Melaka; Bedah Buku, Atraksi Kesenian Dan Budaya

Delegasi DPD SatuPena Sumatera Barat dan Sumbar Talenta diterima Tuan Yang Terutama (TYT) Negeri Melaka Tun Seri Setia (Dr.) Hj. Mohd Ali Mohd Rustam, di istana Melaka, Sabtu (5/8/2023) malam. Foto ist.
Delegasi DPD SatuPena Sumatera Barat dan Sumbar Talenta diterima Tuan Yang Terutama (TYT) Negeri Melaka Tun Seri Setia (Dr.) Hj. Mohd Ali Mohd Rustam, di istana Melaka, Sabtu (5/8/2023) malam. Foto ist.

Melaka (Minangsatu) - Delegasi DPD SatuPena Sumatera Barat dan Sumbar Talenta diterima Tuan Yang Terutama (TYT) Negeri Melaka Tun Seri Setia (Dr.) Hj. Mohd Ali Mohd Rustam, di istana Melaka, Sabtu (5/8/2023) malam. Delegasi SatuPena Sumbar diterima usai bedah buku Kembara Penyair Ikhtisas (KPI) dan pergelaran kebudayaan di auditorium Tun Sri Lanang, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN), Melaka, Malaysia.

Delegasi diterima usai salat Maghrib, diawali jamuan makanan khas Melaka, penyerahan buku-buku dan bingkisan dari Ketua SatuPena Sumbar Sastri Bakry kepada Tun Seri Setia (Dr.) Hj. Mohd Ali Mohd Rustam.

Dari SatuPena hadir juga Sekretaris DPD SatuPena Sumbar Armaidi Tanjung, Ketua Himpunan Wanita Karya (HWK) Sumbar Zusneli Zubir. Sedang dari Malaysia juga hadir penulis buku Kembara Penyair Ikhtisas (KPI) Tan Sri Dato Hamad Kama Piah, President Pemuisi Malaysia Dr. Radzuan Ibrahim, Pengarah JKKN Melaka, Pn Ezlina Alia, editor buku KPI Dato dr Hashim Jacoob, dan sastrawan serta budayawan Melaka.

Tun Seri  Setia (Dr.) Hj. Mohd Ali Mohd Rustam menyampaikan selamat datang di Melaka. Mohon maaf agak lama menunggu, masih ada tamu tadi. Terima kasih sudah berkunjung ke sini. “Ini ada kenangan-kenangan buku, semoga bermanfaat,” kata Tun Seri Setia yang memberikan masing-masing delegasi Alqur’an dan buku biografinya.

Pertemuan yang berlangsung lebih dari satu jam tersebut, lebih banyak berbincang terkait dunia Melayu dunia Islam, persahabatan dan hubungan silaturrahmi Sastri Bakry dan Tun Seri Setia Mohd Ali Mohd Rustam yang lama bersahabat. Juga perhatian Tun Seri Setia terhadap perkembangan terkini Melaka.

Ketua DPD SatuPena Sumbar Sastri Bakry juga menyerahkan sal Minangkabau dan sejumlah buku karangannya termasuk buku Minangkabau Dalam Batin Penyair kepada Tun Seri Setia Mohd Ali Mohd Rustam. Sedangkan Sekretaris DPD SatuPena Sumbar Armaidi Tanjung juga memberikan bukunya berjudul Meraih Kebahagian Dunia Akhirat Melalui Pernikahan.

Usai foto bersama, Tun Seri Setia Hj. Mohd Ali Mohd Rustam, mengajak delegasi masuk istana dan berfoto di ruangan tamu dalam istana.

Sebelumnya,  peluncuran buku Dinamika Pemerintahan dan Pembangunan Kota Pariaman (1987-2020) karya Sahrul Mubarak Tuanku Bandara Aulya dan Meraih Kebahagiaan Dunia Akhirat Melalui Pernikahan karya Armaidi Tanjung oleh Ketua DPD SatuPena Sumbar dan Pengarah JKKN Melaka, Pn Ezlina Alia di auditorium Tun Sri Lanang, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negera (JKKN) Melaka. Dilanjutkan bedah buku KPI oleh Penyair Melaka Tuan Djazlam Zainal dan Armaidi Tanjung dengan moderator Ketua HWK Sumbar Zusneli Zubir. Juga penampilan kesenian dan pertunjukan Sumbar Talenta, dari delegasi DPD SatuPena Sumbar dan dari JKKN Melaka.

Bedah buku dan pertunjukkan dihadiri antara lain para penulis buku KPI Tan Sri Dato Hama Kama Piah, Dr. Radzuan Ibrahim (President Pemuisi), Pengarah JKKN Melaka, Pn Ezlina Alia, Ketua  Ikatan Penulis Melayu (IPM) Cawangan Melaka Tuan H A Razak,sastrawan melaka Rosmiati Shaari, Bobo Wawi dan Umat Uzair.


Wartawan : Rilis/Satupena-Sbr
Editor : ranof

Tag :#Melawat ke melaka #Satupena sumbar ke malaysia #Sumbar

Baca Juga Informasi Terbaru MinangSatu di Google News

Ingin Mendapatkan Update Berita Terkini, Ayu Bergabung di Channel Minangsatu.com