HOME AGAMA RANTAU

  • Senin, 18 Desember 2023

Meriahkan Muslim Friendly Tour Homestay Malaysia, 36 Imam Masjid Dari 14 Wilayah China Dipastikan Hadir

Menteri Pelancongan Seni dan Budaya, Khairul Firdaus Akhbar Khan foto bersama dengan Sahariman, GM Karangkraf Malaysia Hasyim Anang serta pengurus masjid Muadz bin Jabal Setiawangsa.
Menteri Pelancongan Seni dan Budaya, Khairul Firdaus Akhbar Khan foto bersama dengan Sahariman, GM Karangkraf Malaysia Hasyim Anang serta pengurus masjid Muadz bin Jabal Setiawangsa.

Meriahkan Muslim Friendly Tour Homestay Malaysia, 36 Imam Masjid dari 14 Wilayah China Dipastikan Hadir

Malaysia (Minangsatu) - Untuk memeriahkan Muslim Friendly Tour Homestay Malaysia yang akan diadakan Januari 2024 mendatang, sebanyak 36 Imam Masjid dari 14 wilayah China dipastikan hadir.

Menteri Pelancongan Seni dan Budaya, Khairul Firdaus Akhbar Khan mengatakan, kehadiran imam masjid dari republik China tersebut adalah langkah awal untuk memperkenalkan Malaysia sebagai destinasi pelancongan muslim dunia.

Menurutnya, langkah itu secara tidak langsung juga dapat memberikan gambaran bagaimana Islam membentuk budaya, seni serta perjalanan hidup masyarakat di negara ini.

“Kita akan tunjukkan kepada dunia bagaimana masyarakat Islam menjalani kehidupan hari- hari serta bagaimana Islam mendidik rakyat untuk hidup dengan benar," ucapnya.

Hal yang sangat penting sebutnya, Malaysia dapat menerima siapa saja yang datang ke negara ini sebagai tamu dan harus dapat pelayanan terbaik.

Beliau mengatakan hal itu pada Majlis Pelancaran International Homestay Islamic Tourism Festival 2023 & The Platinum Package: Muslim Friendly Tourism Package di Masjid Muadz Bin Jabal Setiawangsa sore ini.

Turut hadir engurus Masjid Muadz bin Jabal Datuk Seri Zakaria Sulong, Ketua Pengarah Islamic Tourism Centre, Nizran Noordin dan Presiden Persatuan Homestay Malaysia, Datuk Sahariman Hamdan

Khairul Firdaus berkata, pelaku industri juga akan mendapat manfaat hasil dari kedatangan pelancong Muslim Friendly Tourism Package yang turut meliputi Muslim Friendly Tour Homestay Malaysia.

Sementara itu Sahariman berkata, untuk permulaan sebanyak 212 pengusaha homestay seluruh negara akan terlibat dengan program ini.

"Kita akan tonjolkan budaya masyarakat Melayu luar bandar menjalani rutinitas masyarakat petani bercocok tanam, namun disaat bersamaan mereka juga akan ke masjid untuk menunaikan sholat berjamaah," katanya.

Ditambahkan, wisatawan muslim yang datang berkunjung ke Malaysia juga akan merasakan suasana berbuka puasa di rumah atau masjid, sholat tarawih serta menghadiri kuliah subuh, sahur dan sebagainya.

Program ini dicetuskan oleh Kementerian Pelancongan Seni dan Budaya yang bekerjasama dengan Islamic Tourism Centre dengan memperkenalkan paket Ramadan dan Hari Raya 2024-2025 untuk memberikan pengalaman baru bagi wisatawan, pungkasnya.  

 

 

 

 


Wartawan : Zulhafni
Editor : melatisan

Tag :#Muslim Friendly Tour Homestay #Malaysia

Baca Juga Informasi Terbaru MinangSatu di Google News

Ingin Mendapatkan Update Berita Terkini, Ayu Bergabung di Channel Minangsatu.com